witgoedenkeukenapparatuur.nl

Verschil tussen inductie of keramisch koken

Er zijn vele soorten kookplaten op de markt maar wat is nou eigenlijk het verschil? Witgoed & Keukenapparatuur helpt u een juiste keuze te maken. Hieronder kunt u lezen wat het verschil is tussen inductie kookplaten en keramische kookplaten.

Inductie kookplaten

Koken met inductie is nieuw op de markt. Bij inductie koken (ook wel halogeen koken genoemd) heb je eigenlijk geen hittebron. In een inductie kookplaat zijn elektromagnetische spoelen geplaatst, deze spoelen verwarmen de bodem van de kookpan door middel van een magnetisch veld. De pan wordt rechtstreeks verhit waardoor het koken een stuk sneller gaat. Een bijkomend voordeel is veiligheid, de pan wordt weliswaar heet en daardoor ook de kookplaat, maar wanneer de pan verwijderd wordt van de kookplaat koelt deze vrij snel af. De meeste inductiekookplaten detecteren ook of er daadwerkelijk wel een pan boven de spoel staat, wanneer dit niet het geval is dan wordt er ook niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit. De meeste inductie kookplaten zijn afgedekt met een glas-keramieke plaat die hitte bestendig is en waar vuil zich slecht aan hecht.

Keramische kookplaten

Een keramische kookplaat herken je aan de glasplaat bovenop. Deze glasplaat wordt verwarmd door infrarood straling. Een groot voordeel hiervan is dat de verbruikte energie veel doelgerichter wordt gebruikt. Een nadeel van een keramische kookplaat is dat deze relatief langzaam opwarmt en de plaat lang heet blijft. Dit heeft wel als voordeel dat de plaat gebruikt kan worden om de gerechten nog even wat langer warm te houden.

Conclusie

Er zijn steeds meer mensen die inductie koken verkiezen boven het keramische koken. Dit komt voornamelijk omdat inductiekoken sneller gaat. Echter gaat een keramische kookplaat wel langer mee, gemiddeld 15 tot 20 jaar in vergelijking tot inductie 10 tot 15 jaar. Bij beide kookplaten geldt dat niet alle pannen geschikt zijn om mee te kunnen koken op deze kookplaten.